Ganesha klank

Resonantie therapie / Klankontspanning / Klankcoaching

Resonantie therapie bij traumaverwerking hulpverleners

Magie op Mount Sinai

Mount Sinai, ofwel Djebel Moesa, de Mozesberg. De berg in de Egyptische Sinai woestijn, die voor zowel de Joden, de Christenen en Moslims een heilige berg is. Ik mocht hem in 2009 beklimmen. De tocht naar boven (2285 meter) was voor mij een beproeving. Ik zat in dat jaar niet lekker in mijn vel, zocht naar inhoud en had het gevoel dat ik de enige in de wereld was die bloot gesteld wordt aan uitdagingen die het leven kan bieden. Kortom, ik was hard bezig mijzelf te vinden.


De tocht naar de top begon al in de late avond, want ik wilde ruim voor zonsopgang boven zijn. Er slingert een donker pad naar de top. Het zogenaamde kamelenpad. Ik ging als een van de eersten naar boven, en langzaam gingen her en der op de berg kleine lichtjes aan. Het waren de gaslampen van de theehuisjes, die je steeds na een klein uur lopen tegen komt. Mijzelf in zo'n huisje verwarmend aan een hete kop thee, kwam er een Indiaas echtpaar binnen. De man maakte grote indruk op mij. Hij droeg een soort van grote theemuts op zijn hoofd, en had een grote bril op met een donkerbruin montuur. Hij ging alle aanwezigen in het theehuisje af en begroette iedereen hartelijk. Toen ik zijn hand schudde en we elkaar aan keken, besefte ik dat dit niet zo maar een beklimming was. Ik was niet als enige bezig met de nodige uitdagingen. Zonder na denken was ik, met zovelen, bezig aan een bijzondere pelgrimstocht naar de plek waar de profeet Mozes de tien geboden ontving. 


Uren later zat ik te rillen van de kou boven op de berg, wachtend op de zon. Rondom mij werd het drukker en drukker. Biddende mensen, op knieën vallende mensen, huilende mensen, schreeuwende, lachende en elkaar in de armen vallende mensen. Eenheid. Van alle nationaliteiten, van verschillende religies. Allemaal vragend, zoekend ....


De zonsopgang op die plek is niet te beschrijven. De lucht kleurt in zo veel tinten rood en oranje. De zon verwarmd je. In zeer korte tijd verandert de hemel met ontelbare sterren naar een strakblauwe hemel. Ik voelde er magie die niet te omschrijven is. Het leek alsof ik voor het eerst in mijn leven echt voelde ! Er ging een stroming door mij heen. Een nieuwe Energie ! Zo krachtig ! Zo mooi ! 


De tocht weer terug naar beneden, wilde ik via de andere kant van de berg doen. Dat kan alleen maar met gids. Het pad daar naar beneden noemt men de Treden van Berouw. Het pad werd in 50 jaar tijd aangelegd en bestaat uit 3750 ongelijke treden. Nou ja, treden, pad...  Je springt van rots naar rots naar beneden en passeert twee oude doorgangen. Het zijn stenen poorten. Bij de laatste poort werden in de 6e eeuw pelgrims getoetst op hun kennis van de Bijbel. Alleen diegenen die zuiver van geest waren en kennis van de Bijbel hadden mochten hier verder gaan. Het pad leidt naar het Sint Catharina klooster. Vanaf een afstand heb ik het klooster in mij opgenomen.


De magie op Mount Sinai was dat ik Voelde, zoals ik niet gewend was. Iets raakte mij diep. Was het de man uit India? De energie van de Mozesberg? Of iedereen die op de top van de berg zijn eigen vragen stelde? De ongelofelijke sterrenhemel vol sterren boven mijn hoofd tijdens de beklimming? Was het de aanraking van de opkomende zon? 


Of was het gewoon mijn eigen Hart dat zich op die plek verder mocht openen? Wat het ook was ... het voelde Magisch en was voor mij de afslag op mijn spirituele pad.